A stevia nemzettségbe 240 faj tartozik, amiből csak két olyan dobogós fajnak elég édes a hajtása ami szóba jöhetett, kettőjük közül pedig az abszolút győztes a Natur Tanya Stevia por termékben lévő rebaudiana!
Ő tartalmaz a legtöbbet az édes ízt adó szteviol-glikozidokból (kb 15%).
A növény édes ízét egy úgynevezett diterpén-glikozid molekula, a szteviozid metabolitja, a szteviol glikozid adja.
- kedvedre ízesítheted a kávéd, teád, italod, desszerted,
- süthetsz is, mert hő hatására nem bomlanak le, mint más mesterséges édesítőszerek.
- korlátozás nélkül kiváltható a legszélsőségesebb édesség iránti vágy is.
- nincs mellékíze vagy hashajtó hatása,
- nincs kalóriaértéke,
- a vércukorszint és az inzulinszint nem emelkedik meg miatta.
Ez egy olyan, a cukornál 250-300-szor édesebb molekula, amivel főzni és sütni is lehet, mert hő hatására is megtartja az édességét. Ráadásul az emésztőenzimek sem képesek lebontani, így gyakorlatilag nem szívódik fel a szervezetedben, tehát a kalóriaértéke nulla.
Különböző pH-értékű élelmiszerekben, üdítőkben vagy savanyított tejtermékben is jól használható, mindenben elfér, ami “házi”, legyen az sütemény, puding, szörp, lekvár, befőtt vagy épp joghurt.
Natur Tanya Stevia por a speciális diétákban
A cukorbetegek számára összeállított étrend olyan édesítőszereket ír elő, amivel minimálisra csökkenthető az egyszerű szénhidrátok, azaz a cukrok bevitele, hogy ne emelkedjen meg gyorsan (vagy egyáltalán) emiatt a vércukorszintük.
Toxikológiai vizsgálatok bizonyítják, hogy a Stevia-kivonat fogyasztása nem emeli meg a vércukorszintet, így őt cukorbetegek (1-es és 2-es cukorbetegség esetén egyaránt) is biztonságosan fogyaszthatják.
Sőt, mint kiderült, a rendszeresen fogyasztott stevia általánosságban is képes a vércukorszintet szabályozni, tehát segíthet a cukorbetegség kontrollálásában. Érdekesek azok a tanulmányok is, amelyek vérnyomáscsökkentő és a hasnyálmirigy-működést segítő hatásáról számolnak be. Az ilyen problémákkal küszködőknek mindig ajánlom, hogy használjanak cukor és egyéb édesítő helyett steviát, és nagyon jók a visszajelzések róla!
Összetevők: Szteviol-glikozidok Reb-A 97% (Stevia rebaudiana)
Felhasználási javaslat: 1 késhegynyi mennyiség, 1 teáskanál cukornak felel meg. Sütéshez, főzéshez, teaként elkészítve és kozmetikai célokra ajánljuk. Tipp: feszesítő stevia arcpakolás – pici tejjel keverd kenhető pasztává, vidd fel, 20 perc után mosd le, és hetente kétszer alkalmazd.
Kiszerelés: 20 g
100%-ban magyar tulajdonú cég, a termék megvásárlásával magyar munkahelyeket támogat.