A napraforgómagbél a héjától megfosztott (hántolt) olajos mag.
- Igen tápláló alapanyag.
- Gazdag B-vitaminokban, foszforban, magnéziumban, vasban, kalciumban és E-vitaminban.
- Fehérjetartalma is magas.
- Nyomelemek (cink, mangán, réz, króm) és karotintartalma kiemelkedő.
- Krémek, pástétomok és müzlik kiválló alapanyaga, nassolásra is használható.
A napraforgómagbél a héjától megfosztott (hántolt) olajos mag. Igen tápláló. Ránky Edit szerint például a cári Oroszországban a katonák napi adagja 1 kg volt. Gazdag B vitaminokban, foszforban, magnéziumban, vasban, kalciumban és E-vitaminban. Fehérjetartalma is magas. Nyomelemek (cink, mangán, réz, króm) és karotintartalma kiemelkedő.
Átlagos tápérték 100 g termékben:
- Energia 2412 kJ (582 kcal)
- Zsír 48 g
- -amelyből telített zsírsavak 6 g
- Szénhidrát 17 g
- -amelyből cukrok 3 g
- Fehérje 19 g
- Só 0 g
Megjegyzés: a különféle napraforgómagok (olaj, vagy egyéb célu) közötti különbségek a felsorolt beltartalom szempontjából minden bizonnyal más és más adatokat mutathatnak, azonban a fenti átlagértékeket a csekély különbségek figyelembevételével elfogadhatjuk.